WPherstel.nl Logo

Is uw WordPress site gehackt?

Uw website snel weer online!

Waarom worden WordPress websites gehackt?

Waarom worden WordPress websites gehackt?

Gepubliceerd op 5 april 2018

Het maakt niet uit hoe groot jouw blog of bedrijfswebsite is, of je veel bezoekers hebt of weinig, ook jouw WordPress website kan helaas gehackt worden. Maar waarom zouden ze jouw website willen hacken? En is dit een gerichte actie tegen jou?

Nee, dit is zeker geen gerichte actie tegen jouw bedrijf. In dit artikel leg ik uit waarom WordPress sites zo vaak slachtoffer worden:

Het is vergelijkbaar met waarom er zo veel virussen voor Windows computers zijn, terwijl je over Macs vrijwel nooit hoort dat er virussen zijn: marktaandeel. Momenteel wordt er geschat dat 30% van alle websites op WordPress draaien, en het aandeel blijft groeien. Ook van alle CMS-en (Content Management Systeem) is WordPress met 60% veruit het meestgebruikte platform.

Hackers zijn vooral erg lui. Het zijn dan ook vooral robots die de uiteindelijke hacks uitvoeren. Door het grote marktaandeel van WordPress, kan een hacker een bot inzetten om simpelweg alle WordPress websites af te struinen om te testen of deze te hacken zijn. Op een makkelijke manier kan een hacker zo veel sites in één keer aanvallen.

Ook is het zo dat helaas veel van deze miljoenen websites verwaarloosd zijn door de eigenaren. Als je een paar weken niet inlogt op je website om updates uit te voeren, loop je al het risico dat er lekken in jouw site zitten die kunnen worden misbruikt. Hackers maken hier gretig gebruik van.

Niet alleen de WordPress core (de WordPress basis installatie) wordt gehackt. Ook plugins en thema’s worden gehackt. Zo is de Revolution Slider een veel geziene slachtoffer van hacks. Dit komt omdat veel mensen deze plugin meegeleverd krijgen bij het aangekochte thema, maar vervolgens geen licentie aanschaffen om deze te kunnen updaten, waardoor veiligheidslekken in de plugin nooit worden gedicht.

Hoe kun je voorkomen gehackt te worden?
Het korte antwoord is: updaten. Zorg dat je minstens een keer per week inlogt op je WordPress site om alle beschikbare updates uit te voeren. Dit geldt voor zowel de WordPress core als plugins en themas. Check daarnaast of al je plugins nog wel recentelijk zijn geüpdatet. Als een plugin al lang niet is bijgewerkt, kan het zijn dat er inmiddels lekken in bekend zijn die door hackers misbruikt kunnen worden. Dit kun je controleren door in te loggen op je WordPress site, ga naar Plugins en klik bij al je plugins op Details bekijken. Hier staat wanneer deze voor het laatst is bijgewerkt. Als dit meer dan 6 maanden of zelfs een jaar geleden is, is het aan te raden de plugin te vervangen voor een andere plugin die wel onderhouden wordt.

Je kunt het onderhoud van je WordPress website ook voor je laten doen. Met het Altijd Online Pakket van WPherstel.nl zorg je er voor dat jouw WordPress website onderhouden wordt. Wij zorgen er voor dat wekelijks alle updates uitgevoerd worden en belangrijke maatregelen worden genomen om jouw website te beveiligen. Dan kun jij je met belangrijkere zaken bezig houden.

Terug naar nieuwsberichten

WPherstel.nl Logo